Seurasin Oulun yliopistolla Maailman käytettävyyspäivä -tapahtumaa 14.11.2019. Tapahtumassa oli monta mielenkiintoista puheenvuoroa ja tapahtuman keskustelu keskittyi erilaisten tietoteknisten laitteiden käytettävyyteen. 

Maailman käytettävyyspäivä -tapahtumassa keskusteltiin paljon naisten roolista IT-alalla ja tämän vaikutusta käytettävyyteen, sillä karkeasti sanottuna "laitteet ovat miesten suunnittelemia miehille". Tapahtumassa mainittiin myös, että naisten osuus Oulun yliopiston tietojenkäsittelytietieden koulutusohjelmaan valittiin tänä vuonna (2019) ennätysmäärä naisia (27%). 

Tapahtumassa oli myös puheenvuoro, jossa kerrottiin lukiolaisten ajatuksia IT-alasta; ala on tylsää, pitää puurtaa yksin koneella, miesvaltaista, pitää olla taitoja ennakkoon ja muuta. IT-ala ei tunnu olevan yhtä suosittu kuin ikuisuusammatit lääkäri, lakimies, ekonomi, sairaanhoitaja ja muut vastaavat. Itse arvelen, että IT-ala vetää eniten puoleensa tietotekniikkaan perehtyneitä nuoria. Ehkäpä ala on sellainen, että se ei kutsu luokseen kattavasti kaikenkarvaisia ihmisiä vaan alalle hakeutuu enemmistönä tietynlainen ihmistyyppi. 

Tietoteknisten laitteiden ja ohjelmistojen käytettävyyden kannalta on ongelmallista, että niiden kehittäjät ovat homogeeninen joukko ja käyttäjät ovat päinvastaisesti heterogeeninen joukko. Olisi edullista saada eri näkökulmia ja kehitysideoita. Koska erilaisten mobiilisten laitteiden käyttö on lisääntynyt, on laitteiden käyttäjien diversiteetti lisääntynyt siinä samassa. 

Mielenkiintoisia termejä aiheeseen liittyen: joukkouttaminen, eletty tilakokemus, HCI, co-creation, SIGCHI